ΣΕΛΙΔΕΣ

Stoixima στο ποδόσφαιρο


powered by Agones.gr - livescore

PALIA LAIKA

ΠΑΛΙΑ ΛΑΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 24ON LINE
Get your own Chat Box! Go Large!

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Μυστική σημειώματα εκθέτουν σύνδεση μεταξύ εταιρειών πετρελαίου και των εισβολή στο Ιράκ






ΜΕ PAUL BIGNELL
Τα σχέδια για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου του Ιράκ συζητήθηκαν υπουργών της κυβέρνησης και η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρείες πετρελαίου το προηγούμενο έτος η Βρετανία ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην εισβολή στο Ιράκ, κυβερνητικά έγγραφα δείχνουν.


Γραφικά: ανθούσα βιομηχανία πετρελαίου του Ιράκ

Τα έγγραφα, που παρουσιάστηκε εδώ, για πρώτη φορά, εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο, που χώριζε υπουργικό συμβούλιο του Τόνι Μπλερ και ψηφίστηκε μόνο μετά από τους ισχυρισμούς του ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Τα πρακτικά μιας σειράς συναντήσεων μεταξύ των υπουργών και των ανώτερων στελεχών του πετρελαίου είναι σε αντίθεση με τις δημόσιες διαψεύσεις της ιδιοτέλειας από τις εταιρείες πετρελαίου και οι δυτικές κυβερνήσεις κατά τη χρονική στιγμή.

Τα έγγραφα αυτά δεν προσφέρονται ως αποδεικτικά στοιχεία στη συνεχιζόμενη Chilcot Εξεταστική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο του Ιράκ. Τον Μάρτιο του 2003, λίγο πριν από τη Βρετανία πήγε στον πόλεμο, η Shell κατήγγειλε αναφορές ότι είχε συνομιλίες με τον Downing Street για το ιρακινό πετρέλαιο ως "εξαιρετικά ανακριβείς». BP αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε «στρατηγικό συμφέρον» στο Ιράκ, ενώ ο Τόνι Μπλερ περιέγραψε «τη θεωρία συνωμοσίας πετρελαίου" ως "το πιο παράλογο".

Πάντως, τα έγγραφα από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του προηγούμενου έτους δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα.

Πέντε μήνες πριν από την εισβολή Μαρτίου 2003, Βαρόνη Symons, στη συνέχεια, ο Υπουργός Εμπορίου, είπε BP ότι η κυβέρνηση πίστευε βρετανικές εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να δοθεί ένα μερίδιο από τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράκ ως ανταμοιβή για τη στρατιωτική δέσμευση του Τόνι Μπλερ για τα αμερικανικά σχέδια για το καθεστώς αλλάξει.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Lady Symons συμφώνησαν να πιέσουν την κυβέρνηση Μπους για λογαριασμό της BP, επειδή ο γίγαντας πετρελαίου φοβόταν ότι είχε «κλειδωθεί έξω» από συμφωνίες που η Ουάσιγκτον ήσυχα εντυπωσιακή με τις ΗΠΑ, τη γαλλική και ρωσική κυβέρνηση και την ενέργειά τους επιχειρήσεις.

Πρακτικά της συνεδρίασης με την BP, η Shell και BG (πρώην British Gas) στις 31 Οκτωβρίου 2002 ως εξής: «Βαρόνη Symons συμφώνησαν ότι θα ήταν δύσκολο να δικαιολογήσει βρετανικές εταιρείες χάνουν στο Ιράκ με αυτόν τον τρόπο, αν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε η ίδια ήταν μια εμφανή υποστηρικτής της κυβέρνησης των ΗΠΑ καθ 'όλη την κρίση. "

Ο τότε υπουργός υποσχέθηκε να "υποβάλει έκθεση με τις εταιρείες πριν από τα Χριστούγεννα" στις προσπάθειες άσκησης πίεσης της.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την BP στις 6 Νοεμβρίου 2002 για να μιλήσει για τις ευκαιρίες στο Ιράκ «μετά την αλλαγή του καθεστώτος». Λεπτά του κατάσταση: «Το Ιράκ είναι η μεγάλη προοπτική πετρελαίου της ΒΡ είναι απελπισμένοι για να φτάσετε εκεί και ανήσυχοι ότι πολιτικές συμφωνίες δεν πρέπει να τους στερήσουμε την ευκαιρία.".

Μετά από άλλη μία συνάντηση, αυτή τη φορά τον Οκτώβριο του 2002, στη Μέση Ανατολή ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών εκείνη την εποχή, Edward Chaplin, σημείωσε: «Η Shell και η BP δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να μην έχουν ένα μερίδιο στην [Ιράκ] για χάρη της μακροπρόθεσμης μέλλον τους ... Ήμασταν αποφασισμένοι να πάρετε μια δίκαιη κομμάτι της δράσης για τις βρετανικές εταιρείες σε ένα μετα-Σαντάμ Ιράκ. "

Ενώ η BP επέμενε στο κοινό ότι «δεν είχε στρατηγικό ενδιαφέρον» στο Ιράκ, στην ιδιωτική είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ότι το Ιράκ ήταν «πιο σημαντική από οτιδήποτε έχουμε δει για πολύ καιρό».

BP εξέφρασε την ανησυχία ότι αν η Ουάσιγκτον επέτρεψε υπάρχουσα επαφή TotalFinaElf με τον Σαντάμ Χουσεΐν να σταθεί μετά την εισβολή που θα κάνει το γαλλικό συγκρότημα κορυφαία εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο. BP είπε η κυβέρνηση ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν "μεγάλους κινδύνους" για να πάρουν ένα μερίδιο από τα αποθέματα του Ιράκ, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Πάνω από 1.000 έγγραφα που λαμβάνονται στο πλαίσιο Freedom of Information διάστημα πέντε ετών από την αγωνίστρια πετρελαίου Greg Muttitt. Αποκαλύπτουν ότι έγιναν τουλάχιστον πέντε συναντήσεις μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, οι υπουργοί και η BP και η Shell στα τέλη του 2002.

Οι συμβάσεις 20 χρόνια υπέγραψε στον απόηχο της εισβολής ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της βιομηχανίας πετρελαίου. Κάλυψαν μισά από τα αποθέματα του Ιράκ - 60 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, που αγοράζονται από εταιρείες όπως η BP και CNPC (China National Petroleum Company), του οποίου η μικτή κοινοπραξία από μόνη της έχει να κάνει £ 403m (658m $) κέρδη ανά έτος από το πεδίο Rumaila σε νότιο Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράκ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δεκαετία, 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή δίνεται η περιφερειακή αστάθεια και απώλεια της Λιβύης εξόδου. Πολλοί αντίπαλοι του πολέμου υποψία ότι ένας από τους κύριους φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον στην εισβολή στο Ιράκ ήταν να εξασφαλίσει μια φθηνή και άφθονη πηγή πετρελαίου.

Ο κ. Muttitt, του οποίου το βιβλίο καυσίμων για την Πυροσβεστική είναι δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε: «Πριν από τον πόλεμο, η κυβέρνηση πήγε στα μεγάλα μήκη να επιμένουν ότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για το πετρέλαιο του Ιράκ Τα έγγραφα αυτά παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία που δίνουν το ψέμα στους ισχυρισμούς αυτούς..

«Βλέπουμε ότι το πετρέλαιο ήταν στην πραγματικότητα μια από τις πιο σημαντικές στρατηγικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, και κρυφά συνωμότησαν με τις εταιρείες πετρελαίου να τους δώσει πρόσβαση σε αυτό το τεράστιο βραβείο."

Lady Σίμονς, 59, αργότερα ανέλαβε συμβουλευτικό μετά με μια εμπορική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου που εξαργυρώσει σε μεταπολεμικό Ιράκ συμβόλαια ανοικοδόμησης. Τον περασμένο μήνα, που διέκοψαν τους δεσμούς τους ως άμισθος σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Ανάπτυξης της Λιβύης συνταγματάρχης Καντάφι μετά άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών.Χθες το βράδυ, η BP και η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει.

www.fuelonthefire.com



Όχι για το πετρέλαιο; αυτό που είπε πριν από την εισβολή

* Υπόμνημα Foreign Office, 13 Νοεμβρίου 2002, μετά τη συνάντηση με την BP: «Το Ιράκ είναι η μεγάλη προοπτική πετρελαίου της ΒΡ είναι απελπισμένοι για να φτάσετε εκεί και ανήσυχοι ότι πολιτικές συμφωνίες δεν πρέπει να τους στερήσουμε την ευκαιρία να ανταγωνιστούν το μακροπρόθεσμο δυναμικό είναι τεράστιες.. ... "

* Τόνι Μπλερ, 6 Φεβρουαρίου 2003: «Επιτρέψτε μου να ασχοληθεί με το θέμα του πετρελαίου, επειδή ... η θεωρία συνωμοσίας πετρελαίου είναι ειλικρινά ένα από τα πιο παράλογο, όταν το αναλύσουμε Το γεγονός είναι ότι, αν το λάδι που έχει το Ιράκ ήταν μας. ανησυχία, εννοώ ότι θα μπορούσε να μειώσει κατά πάσα πιθανότητα μια συμφωνία με τον Σαντάμ αύριο σε σχέση με το πετρέλαιο. Δεν είναι το λάδι που είναι το θέμα, είναι τα όπλα ... "



* BP 12 Μαρτίου 2003: «Δεν έχουμε κανένα στρατηγικό συμφέρον στο Ιράκ Αν όποιος έρχεται στην εξουσία θέλει Δυτική συμμετοχή μετά τον πόλεμο, εάν υπάρχει ένας πόλεμος, όλοι έχουμε πει ποτέ ότι θα πρέπει να είναι επί ίσοις όροις.. Είμαστε σίγουρα δεν πιέζει για συμμετοχή. "

* Λόρδος Browne, ο διευθύνων σύμβουλος της τότε BP 12 Μαρτίου 2003: ". Δεν είναι κατά τη γνώμη μου ή της BP, ένας πόλεμος για το πετρέλαιο του Ιράκ είναι ένας σημαντικός παραγωγός, αλλά θα πρέπει να αποφασίσετε τι να κάνετε με την κληρονομιά και το λάδι της."



* Shell 12 Μαρτίου 2003, λόγω εκθέσεις ότι είχε συζητηθεί ευκαιρίες πετρελαίου με Downing Street ήταν «εξαιρετικά ανακριβείς», προσθέτοντας: . «Έχουμε ούτε ζήτησε ούτε παρακολούθησαν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το θέμα του Ιράκ Το θέμα έχει μόνο καταλήξει κατά τη διάρκεια συνομιλιών κατά τη διάρκεια της κανονικής συναντήσεις που παρακολουθούν από καιρό σε καιρό με αξιωματούχους ... Εμείς ποτέ δεν ζήτησε «συμβάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου